zaterdag, december 31, 2005

Prijsvraag

Lieve mensen, we sluiten het jaar af met en heuse prijsvraag. Omdat dEUS toch wel de band van het jaar is, is het een Deusquiz geworden.

Benoem de bandleden van dEUS. Begin linksboven, eerst het bovendste rijtje en dan linksonder om te eindigen bij die zonnebril... en win!

Ik sluit het jaar af in Antwerpen, vuurwerk langs de Schelde en tapas eten tijdens flamenco optredens, en zal daarom onder de goede inzenders iets verloten dat ik (of poes) uit het Vlaamse lands hebben mee gebracht. Succes!

Voor de liefhebbers het jaaroverzicht van Tom B (alles gejat van pocketrevolution.blogspot.com ):

Tom is talking about his 2005 in Humo's Eindejaarsvraagjes this week.
best tv: documentary about Patty Hearst on VPRO
best book: Obedience, Struggle and Revolt (David Hare)
best concert: Mark Lanegan (AB) and Nick Cave (Pukkelpop)
best movie: Sin City (Frank Miller)
best cd: Moustache (Half a Scissor) (Mr. Oizo) (iTunes)
single of the year: Hard to beat (Hard-Fi) (iTunes)

Tot volgend jaar!


woensdag, december 28, 2005

Jessica de nieuwe Bond girl?


Volgens een aantal Engelse tijdschriften gaat Jessica S. de rol van Bond Girl op zich nemen in de nieuwe film, Cassino Royal. De famillie Broccoli vindt één blondje niet voldoende, maar wil Daniel Craig er wat slimmer uit laten komen met mevrouw Simpson naast zich.

dinsdag, december 27, 2005

Concert niet goed? Geld terug!

AMSTERDAM - Je bent vast wel eens bij een concert geweest dat enorm tegenviel. Het geluid was niet goed, je had slechte plaatsen of de band had er gewoon niet veel zin in die avond. Erg jammer van de avond, maar ook van je geld. In Den Haag is dat vanaf volgend jaar geen probleem meer, want dan geldt: niet goed, geld terug!

De Haagse popzaal Paard van Troje komt volgend jaar met het No Risk Ticket. Als je een popconcert niet te pruimen vindt, kun je je geld terugkrijgen. Je moet wel snel zijn, binnen vijftien minuten na aanvang van het optreden moet je bij de kassa hebben geklaagd.
De regeling geldt niet voor elk concert, alleen voor die waarvan de organisatoren verwachten dat er weinig publiek op af komt.
Wat was jouw slechtse concert ooit?

Nieuw album Motorpsycho in maart


Van de site van motorpsycho:


The upcoming Motorpsycho album will be a double-CD / double-LP. It's title: Black Hole/Blank Canvas It will be released on 17.03 OR 20.03 - depending on whether your country has Monday or Friday release dates (every country is different).

zaterdag, december 24, 2005

Tool brengt wijn en plaat uit

Eindelijk is er weer nieuws over de nieuwe van Tool. In april of mei 2006 zal de plaat af zijn. Op dit moment is de band de plaat aan het afmixen. Maar voor de zanger, James Maynard Keenan, is 2006 ook belangrijks omwille van iets compleet anders. In de lente wordt zijn eerste eigen rode wijn gebotteld. Hij heeft een wijngaard, en de druif voor zijn eerste flessen is er één uit 2004. Santé!

Bron: www.stubru.be

Kerst groet


Met dit 220ste postje op Without Music wil ik iedereen fijne feestdagen en vele mooie muziekmomenten in 2006 wensen... die we dan hier weer mogen lezen.
KB

donderdag, december 22, 2005

Video interview dEUS


Oor brengt online een aantal interviews met Tom Barman en Stef Kamil Carlens.

Rembrandt van Rijn jaar



Rembrandt van Rijn, wie kent hem niet. De man was zijn tijd ver vooruit. Maar had ook oog voor het verleden. Zijn beheersing van licht en donker komt het best tot zijn recht op dit schilderij: de nacht wacht op darth vader.

Komt die langverwachte reunie in zicht!!!!


The Queens of the Stone Age hebben tijdens een concert in LA hulp gekregen van John Garcia. Garcia was de zanger van Kyuss, de legendarische stonergroep waar ook Josh Homme bij speelde. Acht jaar geleden splitte de groep waarna Homme The Queens oprichtte. Het was voor het eerst dat de twee nog eens samen op een podium stonden. Voor de uitzinnige fans speelden ze drie Kyuss nummers!

Tom in de kleedkamer


Nog een uurtje de tijd om te bieden op de kleedkamersessie van Tom Barman. Er is pas 90 euro geboden om exclusief (met 10 man, waarschijnlijk vrouw) een half uur te luisteren naar zijn DJ capriolen. Wie biedt meer....

Hostel



Mr. Tarantino en Eli Roth komen met een horrortje. Zie voor de weblog van Roth hier. De officiele site met trailer vind je hier. Zonder het keurmerk Tarantino was deze film mij waarschijnlijk in zijn geheel ontgaan. Maar nu ben ik toch wel benieuwd...

maandag, december 19, 2005

Eindelijk de terechte doorbraak?


Op de luisterpaal bij 3voor12 is het album van Ballerina Liberation Front Evidence te beluisteren, met gelijk een levendige discussie op het forum van 3 voor 12.

Luister naar het lekkere summer love, dice men of Slow down of bewonder het fantastische toetsenmuurtje op irrelevant. Ingespeeld door niemand minder dan Kenny Rockaway!

Lekker!

Smakeloos of origineel? John Lennon als sprekende pop

LONDON - van onze correspondent in Londen. Hij is al 25 jaar dood, maar de merchandising rond John Lennon heeft nog steeds de grenzen niet bereikt. In de lente ligt er in de winkels een sprekende pop die de ex-Beatle voorstelt, meldde The Sun maandag. Volgens het Britse boulevardblad heeft Lennons weduwe Yoko Ono de rechten ervan aan een Amerikaanse speelgoedketen verkocht. De pop wordt 45 centimeter hoog en debiteert, na een druk op de knop, enige beroemde citaten van Lennon. Een groep fans heeft de pop al als 'bijzonder smaakloos' afgedaan. Zou Lennon dit hebben imagined? Smakeloos of origineel. Yoko Ono doet haar naam als wicked witch eer aan.

vrijdag, december 16, 2005

Jaarlijstje deel 2


Het jaar loopt bijna ten einde, dus veel concerten zullen niet meer komen, en veel nieuwe Cd's zullen ook niet meer worden aangeschaft (die je niet weggeeft dan...), dus de balans mag worden opgemaakt.

2005 was in mijn ogen een voortreffelijk muziekjaar. Oude helden kwamen terug en bleken nog immer in topvorm te zijn, nieuwe helden deden me wankelen en verbazen. Op albums veel prachtigs gehoord en op podia onnoemelijk veel zweet zien vloeien en abnormaal veel overtuiging gezien.

De Albums:
1. Arcade Fire-Funeral. Hoorde het voor het eerst in Ekko en sinds ik voor het eerst smells like teen spirit hoorde, ben ik naar de DJ gegaan om te vragen wat het was. Het album gekregen op mijn verjaardag (dank u Femke en KB!) en grijs gedraaid. Wat een album... Krijg nog steeds zweet in mijn handen als ik de neighborhood trilogie aan me voorbij hoor trekken of het meer dan duidelijke wake up.

2. dEUS-Pocket revolution. Zeer spannend om weer wat te horen van de Belgische gODEN. En waarmaken! Bad Timing is een openingsnummer dat zijn weerga niet kent, titelnummer zelf is legendarisch en nothing really ends heeft alleen als nadeel dat dat nummer wel eindigd. Tussendoor nog meer prachtigs. De plaat was alleen, voor mijn gevoel, nog beter geweest als Mauro in het gehele proces betrokken was geweest.

3. The Magic Numbers-The Magic Numbers. Zelden zo'n pretentieloos album gehoord als deze. Louter lieve, lekkere plaatjes. Een album wat je eigenlijk onder elke omstandigheid kan opzetten.

4. Millionaire-Paradisiac. Omdat rock toch ooit het beginpunt was... HEt album heeft even tijd nodig om in je hersenpan te komen, maar eenmaal daar aanbeland, vertekt hij ook nooit meer. We don't live there anymore en I'm on a high kunnen gaan dienen als bewijs dat in 2005 nog steeds uitstekende gitaarmuziek werd gemaakt.

5. Sigur Ros-Takk. De band neemt je nog immer mee naar plekken waar je het liefste wil vertoeven. Mocht dat een koud eiland zijn? So fucking be it...


De Concerten:
1. Nick Cave & The bad seeds-Lowlands. Get ready for love... Bam! Cave is binnen. Als een van de laatste bands op Lowlands dit jaar en Cave wilde perse dat deze het meest bij zou blijven. Een afwisseling van zijn laatste briljante dubbelalbum en oude hits. Stuk voor stuk pakte ze je bij den kloten. Mercy seat zal noot meer hetzelfde zijn...

2. Arcade Fire-Lowlands. Druk gedoe bij de soundcheck. Allen van het podium af om de bloesjes weer in de broek te doen om terug te keren en Wake up de zaal in te slingeren. Als laatsten werden Neighborhood #1 (Tunnels) en Rebellion (Lies) gespeeld. Wat een apotheose...
Ze zijn bezig met een nieuw album en zullen daarna vast weer gaan toeren. Ga ze pakken. In godsnaam...

3. dEUS-Tivoli. Na het weekje uitstel waren ze er dan toch. Suds and Soda greep je weer in je nekvel, de nieuwe nummers vielen allen uitstekend en probeer maar je bek stoer te houden als Instant street los gaat en Theme from Turnpike ingezet wordt.

4. Sigur Ros-Paradiso. Sinds Buckley een zaal niet meer zo gepast stil gehoord. Sprookjesachtig prachtig en iets om nooit meer te vergeten. Alleen die angst om ze nog een keer te zien en dat het dan tegen kan vallen... Ach, fuck it. Gewoon gaan.

5. The Mars Volta-Paradiso. Een band waarbij het soms lijkt of iedereen aan het soleren is, maar toch klinkt het allemaal extreem tof. Het visuele gedeelte is ook wannzinnig. Sexy motherfuckers die bewegen zoals daadwerkelijk niemand anders kan. Intens, heftig en gewoon erg goed.

donderdag, december 15, 2005

Hier zijn ze dan: de lijstjes 2005


Het jaar 2005 loopt op zijn eind. Tijd voor de lijstjes! Ik moet eerlijk bekennen dat ik best een beetje moeite had met mijn keuze. Niet met mijn nummer 1 plaat, maar persoonlijk vond ik 2005 een beetje een mager jaar. Er zijn natuurlijk erg mooie platen verschenen, en die top 5 gaf dan ook wat minder moeite dan mijn concert top 5. Ik heb dit jaar gewoon te weinig bands live gezien. Een goed voornemen voor 2006 is dan ook dat ik er aankomend jaar veel meer wil gaan bezoeken. Maar genoeg geluld; hier komen ze:

Album top 5:

1 dEUS: Pocket revolution
Met afstand het beste album van het jaar. Bedankt weer Vlaamse vrienden.
2 Mars Volta: Frances the Mute
Geen makkelijke kost en je moet ervoor in de stemming zijn, maar o zo heftig.
3 Antony & the Johnsons: i'm a bird now
Een gladjakker van jewelste, maar het is echt een mooie plaat.
4 Sigur Ros: t.a.k.k.
Weer net zo sprookjesachtig als hun eerdere werk. Alleen al voor het nummer 'Milano' verdient deze band een plaatsje in mijn top 5.
5 Elbow: leaders of the free world
Niet zo mooi als hun vorige twee platen, maar wel een die ik vaker draai. Het is gewoon een fijne album om op te zetten en helemaal te beluisteren.

Zeer de moeite van het vermelden waard zijn de volgende albums. Voor wie ze nog niet kent, ga gerust luisteren of gewoon kopen die cd's:

-Neutral milk hotel; titelloos album uit ik meen 1996. Inspiratiebron voor Arcade Fire en Franz Ferdinand.
-Sufjan Stevens: come on feel the Illinoise; deze jonge singer-songwriter gaat van elke Amerikaanse staat een plaat maken. We zijn dus nog niet van 'm af. Dit is de tweede staat die hij bezingt. Groot talent.
-Clap your hands say yeah; titelloos. Aparte plaat die nog steeds niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven. Kijk uit naar het optreden in februari.

Concert top 5:

-1 Mars Volta
-2 Sigur Ros
-3 dEUS
-4 Millionaire
-5 Madredeus

maandag, december 12, 2005

een 'gewone' zondagavond in Utrecht


Zondagavond namen Herman en Robijn van muziekwinkel Stand By afscheid van hun winkel in eigen beheer. Het is overgenomen door Dirk Witte. Geen zorgen voor muzikanten onder ons, want Herman staat nog gewoon in de winkel op de Oudegracht. Gekozen werd om allerlei bands uit te nodigen met wie hij ooit werkte. Locatie was Stairway to heaven. Had ik mijn jaarlijkse bezoekje aan deze tent ook weer gehad.

Helaas kon ik door werk pas later, dus had Herman's eigen band Moskowicz, de aangename dames van de Esmeralda's, Cooper, Vamos en Slurf gemist. Geen zorgen, want er zaten nog optreden van Ellen ten Damme en Sjako! in het vat.

Ellen ten Damme betoverde al op de Parade toen ze in de huid van Blondie kroop, nu was de magie wederom aanwezig in haar rol als Chrissie Hynde van The Pretenders. Op een gegeven moment leek een theramin in da house, maar dat bleek Ellen zelf te zijn, ze ontroerde met het fraaie rustigere werk en was lekker in haar rol bij het wat luidere werk. In haar band ook vriendje Robin Berlijn. De supergitarist die als 17-jarige toetradt tot The Fatal Flowers en nu vast in Ellen's band zit. De virtuoos is zijn kunsten niet verleerd en mag beschouwd worden als een van 's-lands grootste gitaristen.

Twee andere van 's-lands grootste gitaristen kwamen daarna op het podium. Sjako! speelde ook namelijk. Naast Wouter Planteijdt was er een gastrol van René van Barneveld. Niemand minder dan Tres Manos van Urban Dance Squad. Enige tijd geleden werd op without music nog gevraagd hoe het met ze zou zijn. Met Van Barneveld gaat het prima! Nog immer een voortreffelijk gitarist.
Een jaar of tien geleden had ik Sjako! voor het laatst gezien. De heren zijn dus een stuk ouder geworden en visueel is het niet echt een droomband, maar wat kunnen ze spelen... Helaas iets te veel Americana en blues invloeden waar ik, hoop ik dan maar, toch nog te jong voor ben. Gelukkig niet jong genoeg om sentimenten te laten opspelen bij het briljante 'hurt' en 'I won't quit now' verdient ook beduidend meer dan piepklein voetnootje in de muziekgeschiedenis.

Vervolgens zou de avond lekker worden dichtgetikt door Jane C. Kramer en Hot Lipzz, maar al na enkele plaatjes werden ze al verzocht te stoppen omdat Stairway dicht ging. Het blijft natuurlijk een beetje een kuttent...

Zomaar een zondagavond. Gratis drie gitaarlegendes aan het werk zien in een tent met ruim voldoende zeer aangenaam volk. Stand By kreeg een mooie uitzwaai. Gerechtigheid bestaat.

vrijdag, december 09, 2005

Polyphonic Spree muziekje in Christen Unie clipje


De Christen Unie wil wat jonger volk aan zich binden. Een progessieve medewerker had een keer een concertje van The Polyphonic Spree bijgewoont en heeft besloten om hun muziek te gebruiken in een spotje voor zendtijd voor Politieke Partijen.

De distribueerder van de band weet van niks. Maar het blijkt dat de publieke omroep alle rechten heeft afgekocht en dus alle muziekjes op TV gewoon gedraaid mogen worden.

Het wordt pas echt geloofwaardig als we Rouwvoet in een soepjurk in het koortje van The Spree zullen zien. Kijken of hij zijn gedachten rein kan houden met al die leuke en lieve hippie-meisjes om zich heen...

donderdag, december 08, 2005

Weer eens wat anders!


Eens per maand is er op mijn werk een 'observatorium'. Meestal wordt er dan een gastspreker uitgenodigd die wat komt vertellen waar de organisatie inspiratie uit kan putten. Vaak is dit een gehoop geouwehoer waar ik het liefst ver uit de buurt blijf. Deze keer was Willem de Ridder uitgenodigd en ik mocht er naartoe.

De meeste mensen kennen Willem de Ridder als sprookjesverteller bij VPRO radio. Dat waren niet de enige uitzendingen die hij heeft verzorgd: beroemd is bijvoorbeeld ook de radio-uitzending waarin Willem de Ridder zijn luisteraars uitnodigde om – in het holst van de nacht – mee te doen aan een autotocht, waarna om twee uur 's nachts op het platteland een enorme file ontstond, wat in die tijd zelfs overdag uitzonderlijk was. 30.000 automobilisten hadden aan zijn oproep gehoor gegeven! Willem de Ridder houdt van pionieren en heeft in zijn leven aan de wieg gestaan van talloze succesvolle projecten. Zo was hij bijvoorbeeld medeoprichter van de roemruchte popbladen Hitweek en Aloha. Hij was bovendien medeoprichter van Paradiso (heeft de naam zelfs verzonnen, en hij had ook te maken met de uitzending waar Phil Bloom het land schokte door naakt de krant voor te lezen in het VPRO-programma Hoepla. Naakt!! Moet je je voorstellen. Het was toen 1967.

Willem de Ridder is ook een gerenommeerd verteller. Jarenlang trok hij door de Lage Landen met sprookjes en oude verhalen. Uit ervaring kan ik hier schrijven dat dit nogal een belevenis is. Ik heb een hoop inspiratie opgedaan, wat zeg ik; voel me zelfs een beetje verlicht. Nou ben ik best wel een luchtfietser, een ietwat zweverig type die openstaat voor het mystieke, op zoek naar innerlijke rust. Maar alle collega's om me heen, van diverse pluimage en verschillend van leeftijd, waren het er unaniem over eens; dit was gaaf!

Willem vertelt elke eerste dinsdag van de maand (tot juni 2006)verhalen in de Melkweg, en hiervoor wil ik jullie van harte uitnodigen. Het kost maar een paar knaken en waarom ook niet. Ik kan garanderen dat het de moeite waard is. Als ik terugdenk aan de Ridder vormt zich een glimlach op mijn gezicht, en mijn hart maakt spontaan sprongetjes. Wees er wel snel bij want het schijnt dat de avonden in de Melkweg nogal druk bezocht worden.

dinsdag, december 06, 2005

Sigur Ros Live

Nu de jaarlijstjes gemaakt worden en iedereen terugblikt naar de bijzonderheden van 2005 is het fijn om wat nostalgische momenten naar boven te halen. Sigur Rós concertje in paradiso was toch wel een van de muzikale hoogte punten van 2005. Hier kun je nog één keer, maar liefst 132 minuten lang, lekker weg dromen.

maandag, december 05, 2005

Split-presentatie Gem en Spider Rico


Bij gebrek aan zin om in de rij te staan om een kaartje voor The Strokes te kopen kon uw eigen Rodney Handsom afgelopen zaterdag zo bij Ekko binnenlopen voor de split-single presentatie van de Strokes van Utrecht en de Oblivians van Den Haag, Gem en Spider Rico.
Bovendien kreeg de betalende klant de single als bonus.
Allereerst Spider Rico: deze lekkere rockende rammelband deed een sfeer oproepen die ik sinds de tijd van de Oblivians niet meer had geproefd (ach, theater Kikker en flesjes Brand, hoevaak ben ik daar niet knetterlam vandaan gekomen?). De inzet (want daar gaat het om bij zulke bands) was maximaal wat bewezen werd door gitarist/zanger Dennis, die een gitaar moest lenen om zijn eigen te vervangen. Ze zijn ook donderdag in de Mezz (Breda) te zien samen met Green Hornet en zZz! Leuker kunnen ze het bijna niet maken.
Gem speelde strak en goed. Geroutineerd maar niet vervelend. Ondanks mijn vooringenomen houding (ik dacht dat ze iets te veel gehyped waren) kleefde de muziek mij aan. Zanger Maurits geeft een zelfverzekerde branie-achtige invulling aan zijn taak.
Ik had het uitstekend naar de zin. De rest van het publiek ook.

zondag, december 04, 2005

Ze komen eraan...





CALEXICO
26 APRIL
OPEN
19:30 UUR
AANVANG
20:15 UUR
ENTREE
€20,00
START VVK
di 06 12.

vrijdag, december 02, 2005

Nog een leuke!


Wat een leuk hitje was popular toch van Nada Surf... Maar gevoelsmatig schreef je de band af als eendagsvlieg. Maar dan wel een hele leuke!
Luisterend naar hun albums bleek de band tot beduidend meer in staat. Waar snow patrol doorbrak en met run veel mensen beroerde, bleek dat de Britten eigenlijk gewoon een broertje zijn van Nada Surf. Het kleine broertje wel te verstaan.

Ook zij spelen in Tivoli. Op 29 maart. Breekt de lente aan na het optreden van The Magic Numbers, dan begint de zomer al eind maart. Tivoli is een fijne plaats om te zijn...

We're all hippies...


Na het optreden van Millionaire werd een verdomd aangenaam nummertje gedraaid. Navraag leerde dat het The Magic Numbers waren. Dat album had ik al een tijdje, maar nog niet naar geluisterd. Inmiddels wel. Best vaak zelfs. Heerlijke band!
The Mama's & The Papa's van deze eeuw spelen louter liefdevolle liedjes met een vriendelijke glimlach.

Op 25 februari spelen ze in Tivoli op de Oudegracht. Entree is een schamele dertien en een halve euro. De band schijnt een live-reputatie te hebben waar je u tegen zegt en laat doorgaands de zaal, waar ze zojuist hebben opgetreden, in extase achter.

Februari concertmaand. Allez!

Datum en plaats optreden The Strokes bekend


6 december dus... In de Melkweg in Amsterdam.
De voorverkoop start aan de zaal op zondag 4 december vanaf 14.00 uur. 2 kaartjes maximaal per persoon.
Dat ga ik niet halen... Dus als iemand wel gaat en in zijn maag zit met het tweede kaartje ben ik best bereid die van je over te nemen...