woensdag, augustus 30, 2006

Don't forget about the Affen!


Een reminder!
Vrijdag 8 september in db's About en Blaffende Affen.

vrijdag, augustus 25, 2006

Prijsvraag!!!!!


Zoals zoveel mensen nog precies weten waar ze waren en wat ze deden op 11 september 2001, geldt dat ook voor 6 september 2005. Men praat ook wel over ‘de muzikale webrevolutie van 6-9’ zoals in de bestseller ‘Het Web sinds Without Music’ van Jan Douwe Kroeske. We hebben het
uiteraard over de geboorte dag van deze site, ‘Without Music’.

Internationale faam kwam door de Franse schrijver Michel Houellebecq. Die meerdere malen Without Music aanhaalt in zijn nieuwe roman en dichtbundel ‘hémorrhoïde’, over het echec van een drummer.
En klein stukje uit hémorrhoïde:

Groupies zijn de beloning.
Het speeltje, de honing.
Van oefenen in een donker hok.
Bezwete toolhead oksels en een stink sok.
Drummer drumt als een dwaze gek,
anders geen recensie op without Music.
En geen groupies aan zijn pik.
Dus drummer drumt voor Without Music.

Allez..
Nu de prijsvraag. Geen viering zonder prijsvraag.

De vraag is: wat is de prijs van deze prijsvraag.

Je mag zovaak meedoen als je wilt. De winnaar krijgt de prijs.

Succes…

maandag, augustus 21, 2006

Zondag


Brak wakker worden, snel douchen, want Johan begint en nu wil ik wel eens zien hoe goed dat album is, totdat de regen echt even heftig werd. Dan maar een jointje in de tent en besluiten dat het laatste dagje een India dagje wordt.

BROKEN SOCIAL SCENE
Veel Canadezen op een podium? Altijd goed! Zo bewezen in meerdere mate Arcade Fire en in mindere mate The New Pornographers. Broken Social Scene liet ons rustig wakker worden en greep je met fikse regelmaat prachtig in je ballen. Erg lekker! De liedjes waren zeer ok van opbouw en hadden net genoeg een Indie-sausje om niet te glad te worden.

THE KOOKS
Omdat al eerder de keuze tussen Arctic Monkeys en Wir Sind Helden op onze Duitse vrienden was gevallen, was het toch fijn om een jong Engels bandje aan het werk te zien. Niet uit Sheffield, maar uit Brighton, niet heel erg punky, maar meer poppy, maar evenzo goed retelekker. Typisch een bandje die je koopt als ze wat goedkoper in de middenpaden bij Plato liggen.
Lowlands werd, naar verluidt, dit jaar bezocht door 5.000 Britten. Veel daarvan waren in de India. Elk nummer werd woord voor woord meegebruld en ook met The Kooks lijkt het erop dat we met een andere generatie te maken krijgen. Internet (myspace) brengt veel dingen op een andere manier bij de mensen thuis, dus is het spelen belangrijker geworden en in tegenstelling tot eerdere generaties Engelse bands is hard werken op een podium belangrijk geworden. Zieltjes winnen! Mij hebben The Kooks een beetje.

THE TWILLIGHT SINGERS FT. GREG DULLI & MARK LANEGAN
Ergens halverwege de jaren '90 heb ik bij momenten gedacht dat The Afghan Whigs en The Screaming Trees de beste bands aller tijden waren. En nu stonden de zangers van deze bands samen op Lowlands. Allright! Erg goede show die zijn hoogtepunt kende in de vier nummers die Lanegan meezong. Wat een stem... Toen aan het einde nog het intro van het Gentleman-album werd gespeeld was ik klaar voor de volledige overgave... Fountain & Fairfax? Gentleman zelf? Of gewoon ouderwets afsluiten met Don't forget the alcahol, Oeh baby?

Nee... Het gebeurde nét niet. En dat deed een klein beetje pijn... Maar kon niet wegnemen dat Dulli ondanks zijn vadsige postuur nog steeds een held is. Niet zo groot als Lanegan. Dat was na Iggy de tweede God dit weekend.

MORNINGWOOD
Blondie on speed. Lekker singletje. Leuke show, niet super beklijvend, maar een prima uurtje mee gehad.

WIR SIND HELDEN
Het album (von hier an blind) grijs gedraaid, dus erg veel zin. Judith en vrienden maakte het waar. Duitsers zijn vanaf nu wél leuke mensen en Wenn es passiert is dé soundtrack voor deze zomer. Covertje van The Cure (why can't I be you) was prima gekozen en toen het vermoeden juist bleek dat Judith zwanger bleek (van de drummer. Geil hè?) en na dit optreden een 'babybreak' ging inlassen was dit zelfs emotioneel. Mijn lieve vriendin heet ook Judith en is zelf hard op weg met een tweede (al zes maanden). Als de stoerste van alle Lowlandsgangers bleef ze makkelijk op de been en zal volgend jaar gewoon weer gaan. Het stukje Belle And Sebastian dat we nog zagen was te kort om echt te beoordelen, maar zorgde wel voor een euforische Grolsch tent.

Lowlands 2006 was fantastisch. Volgend jaar zeker weer!

Zaterdag


Zaterdag tamelijk vroeg uit de veren. Een ouwe vriend kwam op bezoek.

URBAN DANCE SQUAD
Het verleden met UDS is groot en de herinneringen uiterst goed. Mijn enige stagedive ooit was bij UDS en een keer vol op mijn plaat gegaan midden in een pit bij de Urban Dance Squad, om een halve seconde later door een stuk of vijftien handen weer keurig op de voeten gezet te worden. De mooie backdrop (ontwerp Peter te Bos van Claw Boys Claw, die ook al het lowlands-logo ontwierp, soms is Nederland best een leuk land) stond prima boven het podium en toen de helden van weleer het podium op kwamen, voelde je weer die siddering. Rudeboy is nog gespierder en kan daarom niet zo hoog meer springen, Silly Sil is nog immer een sexy motherfucker, Tres Manos had -zo leek het- een aantal essentiële pedaaltjes thuisgelaten, maar weet nog altijd van spelen en Magic Stick is de beste Nederlandse drummer ooit.
Toch gebeurde het nét niet. Het klonk wat rommelig, de set had iets te veel rustige nummers en Candy Strip werd niet gespeeld. Toch een alltime favorite. En UDS miste de subtiliteit van DNA. Volgende keer gewoon ook wat pilletjes bestellen voor in de kleedkamer en hij komt vast dan wél opdraven.
Rudeboy zei aan het begin van het optreden dat ze het liefst in de kleinste tent hadden gespeeld, de Alpha was weer even wennen. De UDS sleurde er nét geen toegift uit, maar de kinderen van de bandleden waren aan de zijkant het podium getuige van het gegeven dat hun verwekkers muziek-geschiedenis hebben geschreven. En nu konden zien dat ze nog steeds makkelijk een tent vol krijgen (en houden) op een voor lowlands zeer onchristelijk tijdstip.

THE FRAMES
Rustig komen aanwandelen en midden in een door prachtig viooltje gedragen nummer binnen komen. Ik had al best snel interesse, maar deze vervlakte gelijk toen het nummer daarna we bleken te maken te hebben met een groepje badplassers.

THE INFADELS
Beentjes los en gaan op The Infadels! Zeer leuke band met een cover van The Raconteurs die ik helaas -met mijn domme harses- heb moeten missen. De Bravo luste er pap van en de band zelf ging behoorlijk uit zijn dak. Thanks for the best day of my life! voegde de gitarist aan het einde van de set toe. Graag gedaan.

THE STREETS
Mike Skinner werd vlak voor het optreden al gesignaleerd en zag er fris uit. Dat bleek ook op het podium. Van irritant werd hij grappig en de gemaakte excuses werden geaccepteerd. Turn the page is een van de beste nummers van deze eeuw en het kunstje dat iedereen door de knieën moest werkte aanstekelijk. Allemaal opstaan en springen met je shirt boven je hoofd! Goede show van een van 's-werelds tofste geezers.

IGGY POP & THE STOOGES
We zijn allemaal nietig. Tenminste iedereen die Iggy te keer zag gaan. In 1969 (!?)debuteerde The Stooges en nu waren ze er weer. Wat een energie, wat een man en wat cool dat hij er gewoon stond. Woedend op de security toen ze iemand naar de zijkant wilden afvoeren. Hup het podium op, net als nog wat mensen. Very nice!

GOGOL BORDELLO
Allez lieve mensen. Nog geen genoeg energie gehad? Dan maar naar Gogol Bordello. Een Oekraïner die in New York wat soortgenoten trof en zich nu de pleuris werken op een podium. Wat gingen ze te keer en wat kwam de climax vaak weer terug. Overigens niet iets wat ik heel vaak hoef te zien, maar als energie-injectie voor een lange nacht een prima dealer.

Vrijdag


Vrijdag begonnen met:
WOLFMOTHER
Dit jaar weer gemerkt dat de gitaar toch het belangrijkste instrument is dat er is. Gelukkig begon Lowlands, voor mij, dit jaar met een gitaarband. Natuurlijk kennen we de riffjes al, is de muziek die de Australiërs maken niet heel erg origineel en was het Alpha-podium best groot voor een bandje dat net de neus aan het venster drukt, maar wat is het een lekker bandje! Drie jonge gasten die spelen alsof den duvel ze op de hielen zit. Wat hoorden we zoal? Led Zeppelin zeker, Black Sabbath was in de buurt en meer recenter Fu Manchu en de White Stripes. De uitvoerders zijn net 20 (als ik het wel heb) en vonden een dankbaar publiek. Ga ze zeker nog een keer pakken in een kleinere setting.

MATISYAHU
Slechte een fragmentje van meegepakt. Tentje deinde leuk mee, maar te kort gezien om echt te beoordelen.

ZERO 7
Zero 7 een groot stuk gezien buiten in het zonnetje (zonnetje? Ja, zonnetje ja!) en even naar binnen geglipt om te kijken. Mooie melodietjes, tikje traag, maar wél lekker.

THE MAGIC NUMBERS
Na hun waanzinnige optreden in Tivoli eerder dit jaar, lag de lat bijzonder hoog. Net niet te hoog, maar de verwachtingen werden niet weer overtroffen. Love me like you, forever lost en i see you, you see me zijn waanzinnige platen en de symphatie die je voelt bij de band, gaat tot diep in de vezels. Heerlijke band. Wel toe aan nieuw werk van ze.

BLOC PARTY
Bij Bloc Party is zo prachtig duidelijk te horen dat de muziek voortkomt uit onnoemelijk veel uren in de oefenruimte. Toch klinken ze fris en nergens op de automatische piloot. De hitjes joegen de euforie de grolsch in. Het dak ging er snoeihard af. Nieuwe album belooft veel en die gaan we ook weer lekker gewoon kopen.

DJ SHADOW
Heb van dit optreden, helaas, erg weinig gezien. Een plots zwaar opkomende koppijn zorgde ervoor dat ik af moest haken. Heb daarom ook helaas Snow Patrol en The Knife moeten missen. Snow Patrol wel goed kunnen horen, want onze tent stond vlakbij de Grolsch en dat bevredigde bijzonder.
Het kwartier Shadow was erg goed. De man blijft een meester, maar elke beat begon op een bepaald moment écht pijn te doen.

Overigens later in de nacht nog een glorieuze comeback gemaakt, toen ik na even slapen en wat asperines weer topfit was en lekker fris het nachtprogramma indook.

Als zelf regen je niet meer boeit...


Lowlands was uitverkocht dit jaar. Slecht nieuws voor (te) late beslissers en aanpassen voor de mensen die wél gaan. Je moet dan namelijk, als je een bandje een beetje fatsoenlijk wil zien, wat meer plannen. Vóórdat een band begint de tent in en naar een bandje kijken die al onderweg is, kan het wel eens zeer druk zijn en best lastig om nog in de tent te geraken. Dat lijkt een nadeel. Is het waarschijnlijk ook wel, maar heeft wel als voordeel dat je daarom wat bewuster naar bandjes gaat kijken.

Het regende op zondag bijzonder fors en dan lever je aan vrijblijvendheid toch een beetje in. maar na een keer goed een plas gepakt te hebben, kan je er ook wel mee leven. De tevredenheid over het -niet verwachte- perfecte weer van de eerste twee dagen zat nog in je hoofd, geen zorgen dus!

De programmering op lowlands is al weer jaren van een uitstekend niveau. Pukkelpop heeft altijd een paar bandjes meer, maar dat maakt de keuzes ook weer lastiger. Geen radiohead, TV on the radio en Beck. Jammer. Meer niet.

Groot voordeel van het tijdschema dit jaar was dat de enige bands die ik in de Alpha wilde zien, beiden al vroeg op de dag speelde, dus de Alpha niet al verandert was in een té massaal gebeuren. Arctic Monkeys heb ik om wir sind helden en alpha reden moeten overslaan. Eigenlijk het enige moment dat een keuze erg lastig was.

Minpuntjes waren dat het eet-aanbod verminderd. Er zijn te veel dingen die je in elk middelgroot stadje kan krijgen (La Place) en minder ruimte is voor aparter eten. Voordeel is dat je donders aangename fruit-drankjes kan krijgen. Bovendien was het verplaatsen, door de ietwat grotere drukte wat lastiger. Kon me eigenlijk ook al niet schelen.

Positief is dat Lowlands nog steeds een waanzinnig festival is. De eerste keer het festival of een van de tenten inlopen genereert direct een gelukzalig gevoel. Was er vroeger vaak het gevoel dat je een beetje oud werd hiervoor, nu zullen de kids zich af en toe eenzaam gevoeld hebben. De gemiddelde leeftijd oogde tussen de 30 en 35.

Een ding heb ik al wel weer met mezelf afgesproken: volgend jaar ga ik weer.

net te laat..

jammer maar de pokersessie van aanstaande weekend komt net te laat. Uit de Metro heb ik vernomen dat afgelopen weekend het WK strippoker heeft plaatsgevonden. Mannen gingen uit de kleren tijdens het WK strippoker in Londen. En Engelsman John Young ging er met de hoofdpijs vandoor. Dan maar iets anders verzinnen.
P.s. de foto heeft niets te maken met afgelopen weekend.
bron: Metro

donderdag, augustus 17, 2006

Een kleine pleister op den stinkende wonde


Voor de mensen die maar bleven twijfelen over het al dan niet afreizen naar Biddinghuizen vandaag of morgen, zendt de VPRO vanavond een half uur van het optreden van Arcade Fire uit. Een betere troost kan je niet wensen.

Opgenomen op lowlands vorig jaar. Van opener wake up (zelden zo hard een openingsnummer in mijn bek gehad als deze) tot het slotstuk met neighbourhood #1 en rebellion (lies) gaven de Canadezen een show die me tot in de eeuwigheid zal bijblijven. Net als alle andere mensen die zalig van geest waren en op tijd in de Golf waren.
Energie, prachtige songs en kippenvel dat het hele optreden op mijn lichaam bleef plakken. Een klassieker in de toch al rijke Lowlands historie.

Vanavond om 23.50 op Nederland 3.

woensdag, augustus 16, 2006

Knights of cydonia



Vorige heb ik de nieuwste Muse: Black holes and Revelations aangeschaft. De door mij gelezen recensies verschillen enorm. Sommigen branden de band en het album totaal af, anderen zijn lovend. Persoonlijk vind ik het weer een erg goede plaat. Wat zeg ik, hun beste album tot nu toe! Het album staat weer bol van de muzikale vondsten en sterke melodieen.

Eens in de zoveel tijd hoor ik een nummer wat op dat moment het beste aangeeft hoe ik me voel of waar ik sta, zeg maar de soundtrack van mijn leven op dat moment- gevat in 1 nummer. Het laatste nummer van Black holes is momenteel de plaat. "Knights of cydonia" is niet zomaar een afsluiter, het is een (vies woord: symfo) klassieker. Het begint met het geluid van aanstormende paarden om vervolgens 6 minuten zwaar te imponeren. Het is (weer een vies woord) de Bohemian Rhapsody van deze tijd, maar dat wil niet zeggen dat Queen haters dit album links moeten laten liggen. In ieder geval niet zonder het laatste nummer een keer gehoord te hebben.

De naam Cydonia verwijst naar een stukje op Mars waar volgens sommigen leven mogelijk is. De hoes van het album Black Holes and Revelations verwijst waarschijnlijk naar "Knights Of Cydonia". De hoes, die ontworpen is door Storm Thorgerson, laat een rood landschap op Mars zien. Dit moet Cydonia voorstellen. Ook staat er een tafel waaraan vier kale mannen zitten met op de tafel miniatuur paarden. Dit zijn de ridders met hun paarden. Hiermee wordt waarschijnlijk de naam Knights Of Cydonia duidelijk gemaakt. De vier mannen met hun paarden stellen waarschijnlijk de vier ruiters van de Apocalyps voor.

De videoclip voor Knights of Cydonia is opgenomen in Roemenië en is geregiseerd door Joseph Kahn. De film is gemaakt zodat het lijkt alsof je naar een Western film kijkt. Ondanks het western genre bevat de video een auto, motors, robots, hologrammen, laser pistolen en een eenhoorn.

Lowlandsgangers: ga Muse zien!!

Lowlands uitverkocht

Het Lowlandsfestival, dat vanaf vrijdag voor drie dagen weer losbarst in Biddinghuizen, is uitverkocht. Dat meldde een woordvoerder van organisator Mojo Concerts woensdag. Het festival- en kampeerterrein biedt plaats aan ongeveer 55.000 bezoekers. De laatste keer dat het pop- en culturele evenement in de polder uitverkocht, was in 2002.
Publiekstrekkers dit jaar zijn Muse, Massive Attack en Placebo. Verder verwacht de organisatie veel van acts als Arctic Monkeys, The Raconteurs en Hard-Fi. De veelvuldige regenbuien van de afgelopen periode hebben de opbouw van het terrein niet echt bemoeilijkt. „We hadden er wel wat last van, maar het is hier geen modderpoel”, aldus de zegsman.

donderdag, augustus 10, 2006

The Big Lebowski (the cut version)


Wie The Big Lebowski geen leuke film vindt, is waarschijnlijk iemand die elke dag aanvangt met het nuttigen van een kist verse citroenen. Veel grappiger kan een film simpelweg niet worden.

Volg deze link en zie een verkorte versie van de film en dan met name gespitst op een woord dat vrij vaak voorbij blijkt te komen in de film.

Is wel eens lekker als je geen 1 1/2 uur de tijd hebt om je humeur op te krikken, dus niet de hele film kan kijken.

Niet kijken staat gelijk aan entering a world of pain.

Leve John Goodman...

Nog niet genoeg The Big Lebowski? Check dan ook deze link!

woensdag, augustus 09, 2006

Mars Volta: Amputechture


Live is Mars Volta een grootse trip, maar de laatste twee albums (Frances the Mute en vooral Scabdates) waren niet om doorheen te komen. Ik wil ze echter nog een kansje geven om weer met een plaat op de proppen te komen die ook thuis de moeite van het opzetten waard is. De hoes ziet er weer zeer appetijtelijk uit, maar de songtitels

1. Vicarious Atonement2. Tetragrammation3. Vermicide4. Meccamputechture5. Asilos Magdalena6. Viscera Eyes7. Day Of The Baphomets8. El Ciervo Vulnerado

beloven alvast geen meezingers. Amputechture komt 22 augustus uit.

Ticketvervalser


Legendarisch concert gemist? Geen nood. Maak nu je eigen ticket en vertel je kids later gewoon dat je erbij was.

maandag, augustus 07, 2006

Eindelijk! Blaffende Affen spelen weer!


Het was even stil rond Blaffende Affen, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Ze gaan weer spelen!

De supergroep van Dr. Jeep, Hot Lipzzz, Nina Hell, Rodney Handsom (ook bekend als Rodney Dick) en Billy Madly zullen spelen op vrijdag 8 september in Db's te Utrecht. Dit uiteraard onder het voorbehoud dat de verslavingen, intriges en zwangerschappen voldoende in toom te houden zijn.

Naast Blaffende Affen zijn ook About (dus je kan twee bands nog pakken voordat ze écht groot worden) en Dj's Hot Lipzzz (druk meisje voor een zwangere!) & Jane aanwezig.

Noteer in je agenda en zorg dat je het niet mist.

Vrijdag 8 september in db's!

Death from above 1979 is dood


Vorig jaar nog in de India op Lowlands. Nu uit elkaar: Death from above 1979.
Tamelijk unieke band bestaande uit een drummer en een bassist.

Het viel me destijds niet mee. De nummers begonnen erg rap op elkaar te lijken en heb de drie kwartier die ze optraden ook niet uitgezeten. Al was de intensiteit waarmee ze speelden zeer aantrekkelijk.

Bassist Jesse Keeler voegt zich bij Joshua Homme (heilig is zijn naam, nog heiliger zijn zijn daden) voor de opname van het nieuwe Queens of The Stoneage-album.

donderdag, augustus 03, 2006

The Cult in Tivoli


The Cult maakte met Sonic Temple en Love tamelijk legendarische albums. In die kloterige jaren '80 waren ze nog een van de weinige bands die me konden bekoren. Nadat de rock een tik op de vingers had gekregen van een stelletje gasten uit Seattle leek The Cult zijn beste tijd gehad te hebben.

Plots verraste ze met het briljante nummer The Witch (met een prachtig clipje waar zanger Ian Ashbury vluchtig pilletjes zit te slikken) en kwam een album uit (titel ben ik even kwijt...) die moest laten zien dat The Cult geleerd had. Niet eens een slecht album, dus ook maar naar een concert van ze gegaan. In de Central Studios ergens vlak bij de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Central Studio's bleek een soort Van Gend en Loos opslag te zijn, waar ze met een enkele erg grote kroonluchter en belachelijk hoge drankprijzen probeerden hip te zijn. Missie niet geslaagd.

The Cult trof een zaal met mensen die zin hadden in een goed optreden, maar na een nummertje of vijf/zes sloeg de lethargie toe. Plots leek iedereen zich af te vragen wat ze nu precies goed vonden aan The Cult. Band snapte er ook weinig van en zanger Ashbury vroeg het publiek 'what's wrong people?' Jullie zijn geschiedenis, that's wrong, dacht ik.

Nu vele jaren later komen ze weer in Utrecht spelen. Nu in Tivoli op 13 september. Ik durf hem niet aan. Zeker omdat het maar liefst 34 Euro kost (plus oplichtingskosten) en sommige bands kunnen maar beter een leuke herinnering blijven...

woensdag, augustus 02, 2006

Is dat niet ons aller Max J. Molovich?


Natuurlijk kijken we allemaal met grote regelmaat op de site van Max J. Molovich, een van VPRO's zomergasten en begenadigd stukjeschrijver. Natuurlijk neemt Max ook wel eens de tijd om te ontspannen en mag dan graag trampoline-springen.

Vooral Sitting Duck, The Dump en Cyclist beheerst Max tot in de diepste finesse.
Veel plezier!

Nieuwe drummert voor The Mars Volta


The Mars Volta heeft een nieuwe drummer.
Blake Flemming (foto) zit op de drumkruk om de meest sexy motherfuckers van deze aarde te ondersteunen. Eerder speelde Flemming in o.a. Dazzling Kill Men.
De opvolger van Frances the mute wordt verwacht in september. De toursectie op de site van de band laat zien dat het nog wel even wachten is voordat The Mars Volta weer in ons land komt.