maandag, oktober 09, 2006

Archive overtuigt behoorlijk


Eigenlijk vind ik Tivoli De Helling een beetje een kutzaal. Te nieuw om een rockhol te zijn en te praktisch ingericht om veel sfeer te hebben. Bands als The Posies, Millionaire of Helmet heb ik elders beter gezien. Het kan natuurlijk ook toeval zijn.

Maar terzake. In diezelfde Helling speelde afgelopen week Archive. Had er nog nooit van gehoord, maar ze bleken al jaren te bestaan en diverse albums te hebben uitgebracht. Best lekker weer even blanco een band gaan kijken. En zeker als het zo'n goede band is als Archive. Begonnen werd met een enkel synthesizer-toontje dat via een mooi opgebouwd traject, na een minuut of zeven, uitmondde in een bezwerende rocksong. Het hoge niveau van het eerste nummer werd moeiteloos vast gehouden gedurende het hele concert, door de band die uit zeven man bestond en plots dook er ook nog een zangeres op die enkele nummers verrijkte. Elk nummer had een duidelijk idee en werd gebracht naar een plek waar je op hoopte dat het heenging. Regelmatig knalden vier gitaren door elkaar, maar nooit werd de structuur van de song verlaten. Kortom een band met het vermogen om je mee te grijpen in een lichte vorm van hypnose. Heb ik geen hekel aan...


Je gaat een beetje graven naar referenties. Her en der leek een lichtere versie van Tool voorbij te komen, maar The Verve en Spiritualized voelden dichterbij.

Ze hebben een nieuw album uit dat lights heet en die zal bij een volgend platenzaak-bezoek hoogstwaarschijnlijk wel mee naar huis gaan.

Een zeer goed optreden, dat ondanks de locatie nog wel even bijblijft en mocht de band nogmaals in de buurt zijn, is het een grote aanrader even te gaan kijken.

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Geef je voortaan even een seintje vóórdat je een bandje gaat zien?

09 oktober, 2006 16:53  
Blogger Maxin Hejduk said...

sorry...
ik zal er strakker op zijn...

11 oktober, 2006 10:04  
Anonymous Anoniem said...

Tja, nu ik erover nadenk, ik zelf ook...

12 oktober, 2006 11:08  

Een reactie posten

<< Home