vrijdag, januari 27, 2006

Mark Lanegan & Isobel Campbell: ballad of the broken seas


Een tip voor de donkere maanden; Mark Lanegan & Isobel Campbell hebben een cd uitgebracht met duets. Isobel is zangeres bij Belle & Sebastian en wie Mark Lanegan is weten de meesten die withoutmusic bezoeken wel. De cd is vandaag uit, dus spoed je naar de platenboer!

Het is niet de meest voor de hand liggende combinatie: het lieve meisje uit Belle & Sebastian met de oergrunger Mark Lanegan (ex-Screaming Trees en Queens Of The Stone Age). Isobel Cambell en Mark Lanegan klinken op 'Ballad Of The Broken Seas' dan ook als hemel en hel.

De twee leerden elkaar kennen in Glasgow toen Lanegan op toer was met de Queens Of The Stone Age. Hij vertelde haar dat hij fan van haar was en dat ze eens samen iets op moesten nemen. Campbell vond dat een goed idee en ging een aantal nummers schrijven met Lanegan in haar hoofd.
De samenwerking blijkt een gouden greep. In opener 'Deus Ibi Est' klinkt het duo hemeltergend mooi. In het nummer (latijn voor 'god is hier') hoor je Lanegan's dreigende gemompel met daarachter de engelenzang van Campbell. Het is goddelijke kost voor deze donkere winterdagen. Lanegan en Campbell maken countryachtige folk. De vrolijke noten op dit album zijn op één hand te tellen. De melancholie overheerst, daar kan zelfs Campbell's engelenzang niets aan veranderen. Tot en met de Hank Williams-cover 'Ramblin' Man' is 'Ballad Of The Broken Seas' zeer overtuigend. Helaas zakt de cd met '(Do You Wanna) Come Walk With Me' een beetje in. Gelukkig is 'Saturday's Gone' alweer een stuk beter en in afsluiter 'The Circus Is Leaving Town' hoor je weer de genialiteit van deze combinatie. Of hèt man-vrouw duo van de 21ste eeuw hiermee is opgestaan, moeten we nog even afwachten.

3 Comments:

Blogger KB said...

Klinkt fantastisch, moet hem snel bij je komen luisteren... wat duo's betreft las ik iets over een samenwerking tussen Alicia Keys en QOTSA. Niet slecht.

27 januari, 2006 13:54  
Anonymous Anoniem said...

Ik heb een promo liggen. Het klinkt best aardig, maar ben nog niet helemaal overtuigd. Moet hem nog eens luisteren

27 januari, 2006 17:01  
Blogger Rodney D. Handsom said...

Te veel geneuzel en gemompel. Het breekt nergens door. Jammer...

31 januari, 2006 11:33  

Een reactie posten

<< Home