zondag, september 30, 2007

Close to Paradise


De oplettende luisteraar kan het niet zijn ontgaan; Canada is het nieuwe Seattle. Na Arcade Fire, Tokio Police Club, Feist en Brian Adams (grapje) bereikt de muziek van Patrick Watson nu ook de lage landen. Close to Paradise is in Canada al in 2006 uitgekomen en heeft daar inmiddels de eer gekregen die het verdient; namelijk de prijs voor het beste popalbum van het jaar.
Diezelfde luisteraar heeft de afgelopen maanden ongetwijfeld een van de lovende recensies gelezen die het album ten deel vallen. Ik ga dat hier dan ook niet herhalen. Ook niet de vergelijkingen met andere zangers (alhoewel de vergelijking met Buckley niet ten onrechte is en dan gaat het niet alleen om zijn stem maar het wil tevens wat zeggen over zijn muzikale kwaliteiten) en het feit dat hij op Lowlands en Pukkelpop al de nodige zieltjes heeft gewonnen.
Watson gaat hoog eindigen in de jaarlijsten van 2007!

zaterdag, september 29, 2007

Een tip voor de aanstaande donkere dagen

Richard Hawley is een singer/songwriter uit Sheffield, heeft een tijdje in Pulp gespeeld en is inmiddels toe aan zijn vijfde album. Tot nu toe ken ik alleen de laatste twee albums; Coles Corner en Lady's Bridge. Johnny Cash, Frank Sinatra, Lee Hazlewood maar ook Mark Lanegan en Morrissey zijn zangers waarmee je R.H. kunt vergelijken. De man is een crooner zoals ze tegenwoordig niet meer gemaakt worden. Sentimentele muziek die doet verlangen naar een tijd die ik niet eens heb meegemaakt.

Hawley laat zich op al zijn albums inspireren door zijn geboortestad. Zo is er in de inlay van Coles Corner te lezen dat er in elke stad een speciale plek is waar mensen elkaar ontmoeten. Niet een mythische plek, maar iets echts, een plek die bestaat, niet in het verleden maar nu.
Je ziet geen bord die er op wijst, en je vind het niet op een plattegrond, maar het is er. Gewoon onder iedereen's voeten. Duizenden stonden daar, wachtend in de warme morgenzon of ongeduldig in de vriezende winternacht, wachtend op iemand die te laat is of misschien wel nooit komt. Die plaats in zijn stad heet Coles Corner.
Jarenlang ontmoetten geliefden, vrienden en families elkaar op deze plek. En er moeten veel mensen in Sheffield en elders wonen, die er zijn omdat de liefde opbloeide na een ontmoeting daar, bij Coles Corner.........

Vorig jaar wonnen Arctic Monkeys de Mercury Prize. Alex Turner liet als reactie fijntjes doorschemeren dat een andere stadsgenoot meer recht had op deze prijs toen hij de legendarische woorden sprak: 'Someone call 999, Richard Hawley's been robbed!

woensdag, september 26, 2007

Arctic Monkeys weer eens in het land


Dit keer niet in de Melkweg of Tivoli, maar op een minder exclusieve plek: De bierhal.

Kaarten zijn prijzig (34 Euro, exclusief afzetkosten), maar het zijn wel de Arctic Monkeys waar we het over hebben.


Voorverkoop begint aanstaande zaterdag. Concert zelf is op 6 december.

donderdag, september 20, 2007

Loney dear komt naar Utrecht!


Natuurlijk was Interpol fantastisch, C-Mon & Kipski rockten het huis ook proper, Sonic Youth was in uitstekende vorm en Moke maakte forse indruk. Maar wellicht het meest gelukzalige moment van de afgelopen Lowlands vond plaats in de India op zondagmiddag. Loney dear gaf een optreden waarbij het kippenvel om de vier seconden centimeters dik je lijf optrok. Een sympathieke Scandinaviƫr met prachtige liedjes en een lekkere begeleidingsband gaven een voortreffelijk optreden dat eenieder die erbij was met een uitstekend humeur en tjokvol positieve energie de lowlands zondag in liet gaan.


12 Eurootjes. Oudegracht op donderdag 22 november. Niet te missen!