vrijdag, mei 05, 2006

Andalucíajaaaaaa

Andalucía: het was heerlijk. Wat betreft de muzikale belevenissen, deze begonnen in Sevilla, tijdens Semana Santa. Een rooms-katholiek feestje waar tijdens de lange processies, een muziekkapel de mooiste trompetliederen blies die ik ooit gehoord heb. Nou zijn dat er niet gek veel, maar dat maakte het niet minder indrukwekkend. Vooral midden in de nacht werken die heroïsche droeven klanken goed in op je half dronken hersenpan. En dan te bedenken dat de meeste dragers van de paso's (grote plateaus met enorme beelden er op), op blote voeten liepen, bewegend op de maat van de muziek. Er waren weinig 'jongeren' te zien, maar wel een belevenis op zich..En ja, de kkk, heeft het kostuum afgekeken, helaas.

Een ander feestje in Sevilla is Feria de Abril. Waarbij de vrouwen zich uitdossen in prachtige flamenco jurken en er, in casetas (kleine houten feesttenten), de Sevillanas gedanst wordt op live muziek en tussendoor veel gegeten en gedronken wordt. Dit feestje duurt maar liefst zes dagen.

In Ronda hebben we een kleine dEUS-tour gehouden. Het album Ideal Crash (inderdaad daad El Choque Ideal) van dEUS is opgenomen in een studio/café in Ronda, tegenwoordig genoemd El Choque Ideal. De tegenwoordige eigenaars, een tof stel uit Nederland, Dirk en Gebke, met mooie ambities, konden nog wat anekdotes vertellen over te afgelopen jaren dat dEUS daar kwam, maar ook over andere artiesten als Gabriel Rios en over de oude eigenaar een oud manager van dEUS, Filip Eyckmans. Tom zou daar bijvoorbeeld in het verleden altijd zijn verjaardag op 1 januari vieren en is de mozaïekbar in het café in elkaar geplakt door Klaas Janzoons tijdens de uren dat hij niet nodig was in de studio. Het café ademt nog steeds iets uit van de dEUS sfeer van welleer. Mocht je de studio en het café willen bezoeken, wacht dan niet te lang want ze hebben vergaande plannen om het te verkopen.

Ook de tapas bar La Lechuguita waar de wel bekende foto van dEUS genomen is hebben we bezocht. Niet veel bijzonders, wel lekkere tapas voor maar 60 cent, vooral de gelijknamige 'salade met azijn'. Verder een aangenaam stadje, waar zoals in Zuid-Spanje wel veel wordt uitgebreid.

Het hotel, Enfrente Arte, dat Filip heeft gecreëerd en nu gerund wordt door een Spaanse famillie, is zeer bijzonder. Het is een prachtig hotel, fantastisch uitzicht, overal terrasjes en hoekjes om te relaxen en een ontbijt om nooit meer te vergeten. Maar wel veranderen de bezoekers, meer 50+ of met kinderen. Maar dat doet niks af aan het originele hotel.

Ook de moeite waard is, voornamelijk toeristenpubliek, flamenco optreden van ‘La bailaora Rocío Vázquez’. Niet alleen de dans maar vooral de muziek is erg aanstekelijk. Het deed me zowaar denken aan de explosieve repetities in sommige Shellac nummers. Flamenco op z’n Steve Albini’s, waarschijnlijk had het met de moscatel te maken.

Het heeft weinig met muziek te maken maar ik wil het toch graag met julie delen. In Tarifa, het meest zuidelijke puntje van Spanje, kun je prachtig dolfijnen en walvissen bekijken. Op de achtergrond zie je Afrika liggen. Geweldig. En met een veerboot zit je 30 minuten later in Tanger, Marokko.

Ben je een dEUS fan, en houd je van tapas en walvissen, Flamenco, lekker weer en prachtige vergezichten, plan dan dit jaar nog een tripje naar Ronda en de rest van Andalucía. Het zal je goed doen! P.s. Portugal (en dus Simon's huis) is slechts 2 uur rijden en dat was ook zeer goed toeven. Femke en Kb.