dinsdag, januari 10, 2006

Morrissey? Ja! Morrissey


Natuurlijk bekend als frontman van The Smiths, maar zijn solo carrière is inmiddels al vier keer zo lang. The Smiths vond ik vroeger altijd een goede band, zag ze bij The Tube op de VPRO (met Jools Holland als presentator, toen al een grootheid) en zag hem nichterig dansen met een bos tulpen in zijn broek. Vond hem altijd een beetje pathetisch, maar veer nog immer op als The Smiths op de radio gedraaid wordt.

De definitieve omslag kwam toen ik Irish Blood, English heart hoorde. Veel beter kan een nummer niet worden. De rest van het album You Are The Quarry is ook van een grote schoonheid. In feite is het een ouderwetse crooner met een waanzinnige snik in zijn stem en dat alles begeleid door een stel jonge honden die apetrots zijn om met de meester te mogen spelen.

Begin april komt zijn nieuwe album uit. Het zal Ringleader of the Tormentors gaan heten en het album is geproduceert door Tony Visconti die T-Rex haar unieke geluid gaf en David Bowie vaak ondersteunde. Het album is opgenomen in Rome dat, naar verluidt, altijd al een grote inspiratiebron is voor Morrissey.
Een fansite die op een sneak hearing was omschreef het als volgt: At 46, Morrissey's trademark croon is limber as he snakes around difficult vocal lines, evoking Bowie and stars of 1940's MGM musicals as he sings of mortality, lost love and, surprisingly, optimism about the future.

Als je dan ook bedenkt dat er een nummer opstaat waarvan het string arrangement is geschreven door Ennio Morricone en het nummer als titel heeft: Dear God Please Help Me is het, lijkt me, onmogelijk om niét benieuwd te zijn naar dit album.

Nu maar hopen dat hij eindelijk een keer naar Nederland komt.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Nou,
hou maandag 10 april maar vrij in je agenda, want volgens de laatste berichten komt 'Moz' die dag naar Amsterdam (HMH)!

29 januari, 2006 20:18  

Een reactie posten

<< Home