maandag, november 14, 2005

Ballerina Liberation Front’s nieuwe verdient het gekocht te worden


De muziekscène in Nederland is nooit van een niveau geweest die internationale uitstraling en allure had. Enkele bands gingen ten onder aan interne machtstrijdjes (UDS), andere hadden niet door hoe goed ze waren en nokten ermee om met een waardeloze doorstart te komen (Gotcha) of hadden te kampen met een gebrek aan echte kwaliteit (Krezip, Kane enz.). De laatste jaren is het echter prima toeven in de Nederlandse bandjesscène.

Leuke bandjes groeien als nederwiet en met bands als zZz en Voicst hoef je je niet meer heel erg te schamen dat je uit Nederland komt en pretendeert muziekliefhebber te zijn. Gelukkig zijn er in Nederland tevens veel bands die niet alleen voor het catchy geluid gaan, maar ook zorg willen besteden aan het liedje. Ballerina Liberation Front is er daar een van.

Na diverse demo’s te hebben uitgebracht hebben de Utrechters nu de eerste volwaardige CD af. Het heet Evidence en werd afgelopen vrijdag gepresenteerd in De Helling. Zaal lekker vol, veel bekenden die bekenden tegenkwamen, aangenaam weedluchtje en de zaal lekker warmgedraaid door het uitermate sexy Dj-duo Hot Lipzz en Jane.

BLF opende met een andere presentatie. Namelijk de nieuwe videoclip werd vertoond. Doorgaans zijn clips waarin muzikanten een rol spelen tenenkrommend, maar het clipje van BLF had warmte, dagelijkse gewoonte, een leuk thema, prachtige beelden en een grappige ontknoping. Zelden een dergelijk leuke clip gezien. Gemaakt door Blok 04, die eerder de nederhiphop clip van Steen (Fock Steen) hadden gemaakt. Talenten!

Nadeel van bandjes die het liedje als belangrijkste onderdeel hebben, is dat liedjes vaker gehoord moeten worden om tot je door te dringen. Grofweg ongeveer 80 % van de gespeelde nummers waren voor praktisch iedereen nieuw en dat vraagt veel van het publiek. Dit neemt echter niet weg dat er vele prachtige nummers de zaal in werden geslingerd. Het merendeel van de liedjes werden gezongen door de twee gitaristen; Edward en Joachim. Beiden hebben niet een waanzinnige stem, maar klinken uiterst sympathiek en durven veel, Bassist Joris zorgt voor een solide basis, zoals een goed bassist betaamt. Toetsenist Kenny Rockaway is van de aangename geluidsmuurtjes en pakte fraai uit met zijn accordeon. Drummer Jan-Jacob heeft alles wat je wenst van een drummer. Snaarstrak, kleurrijk en in bezit van een fantastische stem. Het tweede gedeelte van het concert leek de band ook het laatste restje schroom afgeworpen te hebben en kon er worden gekeken naar een volwassen en prima band.
Minpuntje was hooguit de ietwat verontschuldigende houding die BLF soms uitstraalde. Bijna met het schaamrood op de kaken werd het oude hitje ‘Twiggy Rubins’ ingezet. Nergens voor nodig.

De volgende keer, als het album is ingedaald, verwacht ik dat het optreden nog beter is. Het nieuwe album ‘Evidence’ verdient het om gehoord te worden. Vraag ernaar bij de platenboer, niet alleen om voor jezelf te kopen, maar door een gebrek aan platenmaatschappij zal de vraag naar het album bij de distribueerder moeten komen van de platenboeren.
Ondersteund door het prachtige clipje, hopelijk veel optredens en een beetje airplay her en der kan ervoor zorgen dat de muziek beklijft en net als bij mij al dagen lang het prachtige ‘dice men’ in mijn hoofd rond zingt.

8 Comments:

Blogger Rodney D. Handsom said...

Mijn waarde heer Hejduk,
Ik had het bijna niet eenser kunnen zijn met uw analyse en bovendien hoef ik er dan geen recensie over te schrijven.
Een hartelijke groet van uw dienaar,

15 november, 2005 12:01  
Blogger Maxin Hejduk said...

Mooi!
Doe jij dan even een recensie over Garcia in Moira zaterdag?

15 november, 2005 12:56  
Blogger Rodney D. Handsom said...

Ja, joh

15 november, 2005 13:03  
Blogger KB said...

Ga geheel met je mee.. alleen het eerste stukje over UDS en Gotcha... mwaaa... Blijven toch wereldbands! Het was in hun tijd ook best goed vertoeven. Kan me een concert van UDS samen met de Beasties (11 jaar geleden) nog goed herrineren. Dat haalt opdit moment geen andere Nederlandse band.

15 november, 2005 13:13  
Blogger Maxin Hejduk said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

15 november, 2005 14:48  
Blogger Maxin Hejduk said...

UDS en Gotcha (de vroege dan hè, niet van 'je moet je bek houwe') waren destijds uitzonderingen op de regel, maar draaide zichzelf min of meer de nek om. Bovendien was er toen niet echt het gevoel dat er een 'scène' aan het ontstaan was. Alleen een enkel goed bandje...

Althans zo heb ik het destijds ervaren...

PS UDS voor de beasties... Wow, met een briljante versie van Downer (zo heet dat nummer geloof ik, laatste nummer van persona non grata). Dat was zeer goed...

15 november, 2005 14:51  
Blogger Femke (Mama) said...

toen woonde je nog niet in Utrecht (de Vrije Vloer). Ik ook niet hoor ;-) Gotcha rules.

15 november, 2005 15:17  
Anonymous Anoniem said...

Gastuh,
Ik vond het zeer tof dat er zoveel lezers van deze site aanwezig waren vrijdag in de Helling!
Groeten.

16 november, 2005 17:35  

Een reactie posten

<< Home